Katten en auto’s

Katten houden van warmte. In de winter kan het voorkomen dat een kat warmte zoekt in een auto. Bijvoorbeeld op een autoband of in de motor.

Wanneer je wegrijdt in de winter, klop dan op je motorkap. Of start de motor en wacht 10 seconden voordat je met de auto in beweging komt. Je geeft dan de kat de tijd om weg te komen.

In de praktijk zal een kat eerder in de motorkap kruipen dan op een autoband. Dus ook al zie je geen kat, hij kan wel in de motor zijn gekropen. Zeker als je al eerder die dag je auto hebt gebruikt is dit een favoriete plek voor de kat.

Bij de Dierenbescherming zijn verhalen bekend van katten die zich hebben verschanst onder motorkappen, en zo een flink aantal kilometers afleggen. Meeliften met een auto is dus ook een van de redenen waarom een kat 50 tot 100 kilometer verderop wordt aangetroffen. Maar niet alle katten overleven een rit onder de motorkap.

Wanneer is de kans groot?

Als je bijvoorbeeld ergens naartoe rijdt met de auto en je bent er maar even, dan bestaat er een kans dat op koude dagen een kat bij je motor zit omdat deze lekker warm is. En bedenk.. Een kat is sneller dan je denkt.

Ook de Dierenbescherming adviseert om op de motorkap te kloppen voor je instapt en te luisteren of je gemiauw hoort. Want het lukt katten niet altijd om snel de benen te nemen als de motor wordt gestart. Soms zitten ze vast.

NUcheckt: Waarom katten zich graag verstoppen in jouw warme auto