Analyseer je kat

Analyseer je kat. Wat is het meest logisch dat hij of zij heeft gedaan? Wat zou hij of zij doen? Verplaats je in de kat en let op waterpartijen in je buurt.

In de Verenigde Staten worden profielen van katten gemaakt. A.d.h.v. het karakter van de kat kunnen ze een voorspelling doen. Belangrijk te weten:

  • Een verlegen of geschrokken kat zal zich goed verstoppen. Ook voor de eigenaar die op één meter afstand passeert.
  • Geschrokken katten komen pas tussen dag 8 en 11 in beweging uit hun verstopplaats.
  • Tussen dag 11 en dag 14 is een gemiddelde kat het eten van insecten beu en gaat deze op zoek naar ander voedsel.
  • Binnenkatten zitten doorgaans verstopt in een straal van een paar honderd meter van hun huis. Een poes beschouwt de eerste 100 meter rond haar huis als haar territorium. Een kater heeft een grotere afstand.
  • Een kat is heel slim. Voorbeeld: een kat de weg kwijt is, zal zich oriënteren op geluiden die hij kent. Kent hij het geluid van een spoorlijn bij je huis? Dan is er een kans dat hij op diezelfde afstand van de spoorlijn dolende is.
  • Is het warm weer? Niet alleen jij, ook je buren zetten met warm weer een raam open. Een kat kan dan het huis van de buren binnengaan. Maar de kat kan vervolgens bang worden en zichzelf verstoppen. Onderzoek of en waar een raam open stond bij de buren en of hij of zij binnen zou kunnen zitten.
  • We hebben onderzoek gedaan naar het terugkeren van katten. Lees de conclusies.

Water in de buurt?

A.d.h.v. Google-Earth kun je bepalen waar water is en waar de kat blokkades is tegengekomen. Waar zijn bruggen en waar zijn parken? Leef je in in de denkwereld van je maatje. Je vindt dan bepaalde gebieden waar je een grotere kans hebt de weggelopen kat aan te treffen. Drukke wegen kunnen ’s nachts worden overgestoken door de kat.

Vermiste dieren zitten vaak dichterbij dan je denkt. Heel veel dieren worden in hun eigen omgeving teruggevonden. Vraag buren eens te kijken in hun schuur, garage of bv. de kelder.

Woon je in de buurt van een gracht of in de buurt van een waterpartij. Zoek dan ook daar. Mogelijk is je kat in het water geraakt en kon hij of zij niet meer aan wal komen.

Zelf zoeken naar je kat

Autoritjes

Regelmatig komt het voor dat een kat is meegelift met een auto. De kat is dan waarschijnlijk op flinke afstand van je huis. Op dat moment helpt het alleen maar als je kat is gechipt. Hoe komt een kat in een auto?

  • De kat is in een bestelbusje gesprongen. Stond er een bestelbusje in de buurt waar de kat ingesprongen is? Bv van PostNL? Was er een busje van een andere leverancier of een aannemer
  • Er stond een caravan of camper voor de deur en een buurman was er mee bezig.
  • De kat is via de onderkant van de auto in de motorkap geklommen. Bij koud weer kan een warme motorkap aantrekkelijk zijn. Nucheckt: waarom katten zich graag verstoppen in jouw auto

Afschieten van katten

In Utrecht en Friesland worden op het platteland katten afgeschoten. Jagers zeggen goed het onderscheid te kunnen maken tussen huiskatten en zwerfkatten. Maar katten die zijn gedood worden nooit gecontroleerd op een chip. Ook worden katten op het platteland gevangen met vangkooien en naar het asiel getransporteerd. Deze katten hebben geluk.

Het doodschieten van katten is tot stand gekomen (in Utrecht) dankzij het stemgedrag van CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP. Denk daaraan tijdens de verkiezingen.

Dierentolken

Dierentolken kunnen je tegen betaling informatie geven. In de praktijk blijkt dat je deze informatie niet te letterlijk moet nemen. Ze spreken elkaar nog wel eens tegen of ze veranderen zelf hun informatie.

Soms is een kat volgens een dierentolk overleden en staat deze even later gewoon weer voor de deur. Het is ook te mooi om waar te zijn. Je kat loopt weg en voor een paar tientjes zou iemand weten waar deze is. Het gevaar van het inschakelen van dit soort media is dat je hoofd volledig op hol wordt gebracht, je hoop krijgt en vervolgens in een dip valt. Gebruik daarom liever je eigen verstand en gevoel bij het opsporen van je kat.