Kat chippen

Een chip is een rijstekorrel groot elektronisch implantaat en bevat een uniek registratienummer. Zo’n chip wordt met een injectienaald onder de huid tussen de schouderbladen geschoven en kan met een speciaal apparaat (aanwezig bij de dierenarts, dierenambulance en asiel), worden afgelezen.

Vervolgens wordt op een registratieformulier de gegevens van uw dier, uw adres- en contactgegevens en degene die de transponder heeft aangebracht vermeld.

Een kat chippen kost enkele tientjes. Dit doe je bij de dierenarts. Doe dit zodra de kat  naar de dierenarts gaat voor iets anders. Daarmee spaar je consultkosten uit en stress voor je kat.

Omdat de chip gecoat is, ‘verkleeft’ deze binnen enkele uren met de omgeving. Mocht de chip bij grote uitzondering wel ‘wandelen’, dan richt deze geen schade aan doordat deze altijd in de onderhuidse laag blijft en vaak maar een paar centimeter opschuift.

Uitlezen chipnummer

Een chipnummer wordt uitgelezen en opgezocht via internet. Er zijn verschillende websites waar je het adres is ondergebracht. Hieronder de belangrijkste adressen. Zorg dat je kat gevonden wordt via een van deze links.

Heb je een kat gevonden en ken je het chipnummer? Zoek dan via CHIPNUMMER en DIERKWIJT snel in alle databanken.

Verhuizen

Ga je verhuizen? Geef dan altijd het chipnummer en nieuwe woonadres direct door aan je databank. Juist tijdens verhuizingen maak je kans dat je kat de benen neemt.
Lees meer over verhuizen

Niet verplicht

Het chippen van een kat is niet verplicht. Maar de kans dat een kat wordt teruggevonden, wordt wel groter. Iedere kattenbezitter maakt vroeg of laat mee dat zijn kat de benen neemt. Stel het dus niet uit en regel het zo snel mogelijk.