Balkon afschermen

Balkon afschermen

Wanneer je in een appartement woont, heb je waarschijnlijk een balkon. Dat betekent dat de kat hier graag is. Er zijn vogels, er zijn andere katten en misschien wel honden. Kortom allemaal reuze interessant voor de kat.

Maar een balkon is gevaarlijk. Want ook al denk je mijn kat past wel op, er is altijd een kans dat de kat teveel met die vogel bezig is, een foutje maakt of te oud is en niet meer weet wat hij precies doet. Een afscherming van het balkon kan veel ellende voorkomen.

Voordat je kiest voor een balkonafscherming, moet je weten dat als de kattenafscherming is geplaatst, je nergens meer bij kunt komen, om bijvoorbeeld schoon te maken. Een balkonafscherming bestaat uit drie delen die je moet afschermen. Het gaat om:

  • Het balkonhek
  • De ruimte tussen de vloer en het balkonhek
  • Het deel tussen het hek en het plafond

Het balkonhek

Een balkonhek kan van metaal zijn of van glas. Wanneer deze van glas is, hoef je niets meer te doen. Maar wanneer er sprake is van metaal met spijlen moet er een afscherming komen.

Er zijn hiervoor meerdere mogelijkheden. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een rieten mat of voor kunststof. Riet is een natuurlijk materiaal. Heel milieuvriendelijk, maar kan op den duur gaan rotten, waardoor er een gat ontstaat in de kattenafscherming. Ook kan het een broeinest worden voor stof, mieren en spinnen.

Alternatief is dan ook een kunststof mat. Je kunt deze door het balkon heen rijgen. Hiervoor zijn matten te koop die passen bij de standaardmaten waar balkons aan voldoen. De matten zijn voorzien van ogen waardoor je deze kunt bevestigen met tyraps. Gebruik geen zwarte tyraps. Deze kunnen slecht tegen zonlicht en breken af. De mat is iets langer dan je balkon en rijg je er gewoon doorheen.

De ruimte tussen de vloer en het balkonhek

Onder het balkonhek is te weinig ruimte voor een professionele afscherming en teveel ruimte voor je kat. Een door ons bedachte oplossing is de PVC-afvoerpijp. Je zaagt die op maat, lijmt er een mof tussen en koppelt het geheel met bijvoorbeeld binddraad vast. Uiteraard kan je ook iets anders dan touw nemen. De kat kan er vaak nog wel doorheen kijken, maar niet doorheen kruipen.

Boven het balkonhek

Boven het balkonhek komt een net. Gebruik geen kippengaas. Daar klimmen katten in. Het net moet bijtbestendig zijn. Let erop als je een bestelling doet of dit daadwerkelijk het geval is. Neem ook van tevoren goed de maat op.

Het net moet strak gespannen worden, omdat anders de kans bestaat dat vogels erin blijven hangen. Kies een net met openingen van ongeveer 2 bij 2 centimeter zodat deze kans kleiner is, dan bij een net met kleinere gaten.

Hoe bevestig je een net?
Aan de onderkant doen we dit met een elektriciteitsbuis. Gebruik daarvoor grijs elektriciteitspijp, de zogenaamde hostalit-pijp. Deze kan beter tegen zonlicht dan de bekende geel/witte elektriciteitspijp. De pijp rijg je door de onderkant van het net. Daarna maak je met tyraps het net vast aan het balkon. De pijp is waarschijnlijk te kort. Dus koppel je de pijpdelen met een mof aan elkaar. Deze lijm je met pvc-lijm.

Aan de zijkant schiet je met een nietpistool het net vast aan de tussenwand met de buren. Kun je niet nieten omdat dit te hard materiaal is, dan moet je een latje plaatsen (door te boren en schroeven) om daarop te nieten. Is er sprake van een steunpaal op je balkon, dan bind je het net vast aan deze paal. Dit doe je met bindtouw of tyraps.

Bevestiging aan de bovenzijde is het lastigste. Maar het is wel belangrijk om het net strak te krijgen. Als het mogelijk is kun je vanaf de bovenburen het net bevestigen door deze aan het hout te nieten. Is dat niet mogelijk, dan moet de truc met de hostalit-pijp worden herhaald. Je rijgt dan opnieuw de pijp door het net en bevestigt deze. Wanneer het net hangt maak je alle gaten dicht met tyraps.

Let de eerste tijd op je kat waar hij openingen weet te vinden.